Annonser





onsdag 31 mars 2010

10 TIPS inför coachsamtalet

Coachsamtalet utgår från att du har en professionell relation som innefattar både beröm och kritik till den du coachar. Samtalet bör genomföras i en positiv, framåtriktad anda där möjligheter och inte begångna misstag står i fokus.


Här är 10 TIPS ur kommande boken "Konsten att få andra att prestera"
  • Håll fokus på resultatet.  
  • Var coach och ledare försök inte vara terapeut.  
  • Koncentrera dig på beteende, inte personlighet eller attityd i första rummet. 
  • Lyft fram bra prestationer, acceptera inte dåliga prestationer och/eller problembeteenden 
  •  Förebygg oenighet om krav på arbetets utförande. Var framåtriktad! 
  • Lova det du kan hålla. Vad är din uppgift? Vad är medarbetarens ansvar? Vad kan du välja bort? Finns det några andra som kan hjälpa till?  
  • Använd den enkla tekniken: Starta – stoppa – fortsätt! Vad bör personen starta med? Sluta med? Eller fortsätta med som hon redan gör bra?
     
  • Ge akt på dina känslor. Ge inte upp när det blir känslosamt. Coachning kräver mod! 
  • Behåll din ledarstil. Ge akt på stressignaler som förändrar ditt eget beteende.  
  • Var tydlig.  
  • Håll samtalet på förnuftets nivå, undvik känslor. Kontrollera ditt beteende när känslor kommer in i samtalet.


Utdrag ur den kommande boken "Konsten att få andra att prestera - praktisk handbok i coachande ledarskap" (ISBN 978-91-86439-08-8).

Utkommer i maj på RB Publishing. Veta mer? Hör av dig till Kenth Åkerman

söndag 7 mars 2010

10 TIPS mental träning i vardagen

Du är säkert inte som jag. Men hur tankar du dig själv? Vilka tankar tankar du?

Alla upplevelser skapas i din tanke. Handling föregås av en tanke. Tanke och känsla hänger ihop. Det du lägger tid och energi på får du mer av. Det du letar efter det hittar du. Du kan påverka mycket mer än du tror. Dina övertygelser bestämmer din verklighet. Detta är bara några av de mentala naturlagarna.

Här är 10 TIPS för din mentala träning. Vill du ha hela inspirationshäftet? Köp det här!



1.    Helhetsmodellen – tanke, känsla, handling
Helhetsmodellen är en enkel beskrivning över de tre områden som beskriver en människas förmågor, att tänka, att känna och att använda kroppen.


De tre delarna påverkar varandra: Tanke → Känsla → Handling eller omvänt Känsla → Tanke → Handling. Hur kan du använda denna kunskap?


2.    Hjärnkoll – ta kontroll
Minnen skapas i huvudsak genom våra sinnen; syn, hörsel, känsel, doft och smak. Vi har alla omedvetna filter som styr hur vi processar information, vårt handlande, vad vi fokuserar på, vad som motiverar oss och inte minst hur vi når de mål som vi sätter upp. Om du inte tycker om den värld du lever i kan du förändra den genom att förändra dina tankar.

3.    Vara tänd men inte spänd
Att vara laddad men inte kvaddad. Tänd men inte spänd. Vad är skillnaden som gör skillnad? Grundspänning + spänningstillägg = situationsspänning
Grundspänningen är individuell. Med för hög grundspänning behöver inte mycket hända för att den optimala zonen ska passeras. Den extra spänningen (spänningstillägget) krävs för att vara muskulärt laddad och mentalt redo. Du når det optimala prestationstillståndet.

4.    Tre avgörande mentala faktorer    
Där du lägger fokus, där flödar energin. Tänk bara på hur mycket du har att göra - just nu. Eller istället på hur trevligt du hade i helgen. Direkt kommer din hjärna ge dig svar och ändrade tankar och känslor. Hjärnan ger dig det du ber den om.
Tre mentala faktorer som påverkar varandra: Fokus→←Ord →←Kropp

5.    Var NU-varande
När allt fungerar, när du har "flyt" går det mesta din väg. När du nått ditt ideala prestationstillstånd blir "allt" möjligt. Ett mentalt tillstånd utan barriärer eller hinder. Öppna dina sinnen - var NU-varande!

6.    Var nyfiken på dina recept
Ca 70% av ny information du tar in kopplar du snabbt till tidigare upplevelser. Bejakar eller förkastar för att passa din egen kartbild. Hur gör du när du gör det som bäst, oavsettt vad det gäller? För visst gör du alltid det bästa du kan...


7.    Glädjestund gör kroppen sund
Humor, skratt och glädje är viktiga bitar i livet för att behålla distansen till ”det tuffa” som händer i allas liv. Lär känna dina känslor. Känn, se och hör signalerna innan de negativa känslorna fångar dig. Släpp fram och släpp ut känslorna istället för att låsa in dem.

8.    Inspirera mera!
Inspiration kommer från utsidan, motivation startar på insidan brukar jag säga. Men är det egentligen riktigt sant? Kan du inte inspirera dig själv från insidan - jo absolut! Ordet inspirera kommer från latinets ord inspirare - inandning , andas in. Lär dig andas och du blir också inspirerad. Energin kommer och motivationen är nära…

9.    Anta utmaningar
Vad får dig att växa och utvecklas? Är det att göra samma sak som du alltid gjort. Ditt svar blir sannolikt – nej! Vi har behov av trygghet och säkerhet, men det är inte av det vi växer och utvecklas av, eller hur? Utan det är variationen och att göra något annorlunda som gör att vi växer som människor. Anta utmaningar och märk hur komfortzonen och även självkänslan ökar.


10.    Skapa ankare för framgång
Ett ankare håller ett fartyg eller mindre båt på plats när du kommit fram dit du ska. Triggern är avtryckaren för tillståndet du behöver. För dig och mig kan det vara ett tecken (en knuten näve), en signal (klapp på låret), en rörelse (hoppa jämfota), en ordramsa ("nu tar vi dom!"), ett ord ("Yes!"), ett mantra ("Jag är en vinnare!") eller något annat som du själv kan påverka. Du har genom inlärning kopplat ett specifikt tillstånd till denna signal eller ritual. När du utlöser signalen försätts din kropp i samma tillstånd, igen. Vilka ankare eller ”triggers” skulle du behöva för att nå ännu mer framgång i ditt liv?

11.    Börja med slutet - visualisera
Du kan inte göra en omstart, men du kan alltid börja om och skapa ett nytt slut. Och tänk om du började redan nu med slutet i siktet. Se, hör och känn det du vill ska hända, redan innan det hänt. Och om du också vet att hjärnan inte kan göra skillnad på fantasi och verklighet, vad blir då möjligt?


”Den individ som har flest perspektiv att se på saker har flest valmöjligheter, och således också den största möjligheten att kontrollera resultatet av vilken situation som helst.” Paul McKenna