Coachning har blivit en trend. Att vara coach är ett yrke för alla. Coachning inom idrotten har funnits länge och med framgång. Däremot inom näringslivet är det ganska nytt. Coachande ledarskap och coachande förhållningssätt är några av begreppen. Egentligen handlar coachning om självklarheter som att vara närvarande och lyssna, ställa frågor, återkoppla och ge uppgifter. Allt för att få medarbetaren att prestera bättre genom ökad motivation, ansvarstagande och kvalitet. Men kan du få allt på samma gång? Absolut är mitt svar.
Här är 10 tips…
1. Från nuläge till önskeläge
Stötta från sidan. Var ”med i matchen.” Hitta nuläget, specificera målet och få den du coachar att finna alternativ till agerande. Coachning utan handling är ingen framgångsrik coachning.
2. Inlärning för framtida prestation
Alla människor är födda med en inneboende förmåga att lära, en sorts ”lärinstinkt” om du så vill. Coachen försöker finna denna instinkt för att den coachade ska lära sig själv och lyckas ännu bättre med vad man gör.
3. Hjälp att sätta mål
Skapa målklarhet och ökad motivation. Otydligt uppdrag är en viktig faktor för dålig balans mellan arbete och jobb. Vad vill du uppnå? Din grupp? Avdelning? Du själv? Hjälp den du coachar att sätta mål.
4. Lyssna
Lyssna aktivt. Ge stödsignaler och var närvarande. Samtalet bör genomföras i en positiv, framåtriktad anda där möjligheter och inte begångna misstag står i fokus.
5. Ställ frågor
De tre viktigaste frågorna är: Vad är du? Vart vill du? Och hur gör du för att ta dig dit? Använd de ”sju kompisarna”: vad, var, när, hur, vem, vilka och emellanåt varför. Det är med de sju kompisarna du också kan ge återkoppling och coacha andra.
6. Ge utmaningar
Få den du coachar att anta nya utmaningar. Ge den lilla ”knuffen” som gör att man växer. Det är ju utanför komfortzonen man utvecklas. Se till att den du coachar gör något. Hellre små steg än inga alls.
7. Gör det du kan göra
Det finns många saker som kan vara angelägna att göra i jobbet, men den viktigaste frågan är vad du själv kan ha inflytande över. Det finns ingen som helst anledning att gå och oroa sig för saker som man inte kan påverka, eller hur? Hjälp den du coachar att ta tag i de saker de själva kan ha påverkan på
8. Ge positiv förstärkning
"Det gjorde du mycket bra!" Så enkelt, men ändå så svårt. Något vi uppskattar, men ändå tar för givet. Något som hjälper oss, som vi inte verkar värdera. NÅGON som ställer upp, som inte får höra hur mycket han eller hon betyder för dig. Ge positiv förstärkning och du får medarbetare som växer.
9. Fokus på rätt saker
Håll fokus – ta tag i ”smitarna”, de som vill lämna ämnet eller glida undan. Se upp för alla ursäkter som oftast bara är dåliga anledningar. Håll den du coachar ”innanför banan”, från nuläget till önskeläget. Få medarbetarna att själv börja tänka och agera.
10. Skapa tillit
EQ, emotionell intelligens kommer före IQ. Tro på medarbetarna och deras potential. Hjälp till att se möjligheter. Bemöt inte medarbetarna för vad de varit eller vad de åstadkommit, utan för vad de kan prestera och bli.
11. Lämna ifrån dig makten
Ansvar är att ha makt. Makt är att ha ansvar. Ger du ansvar släpp då också kontrollen och ge frihet. Frihet under ansvar har du säkert också hört talas om. Men hur duktiga är vi då egentligen på att ge detta? Bort med fingrarna ur syltburken. Jobba bort ditt eget kontrollbehov som coach.
Kom ihåg att all coachning som inte resulterar i ett nytt beteende är meningslös.
"Det finns inga stora handlingar, bara små handlingar som utförs med stor kärlek." Moder Teresa
Intresserad av 16 sidor inspirationshäfte på samma tema? Kolla här!
kitchenaid dish drying rack
2 år sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar